SKÖTA OM EN FILTHATT

En filthatt fräschas upp genom att ånga och borsta den. Om hatten har blivit dammig så rekommenderas att använda en hattborste. Använd aldrig rengöringsmedel eller fläckborttagning, det förvärrar oftast skadan. Förvara hatten på en hatthylla eller i en hattask och se till att kronan och brättet inte blir ihoptryckt. Undvik att förvara hatten i direkt solljus då den kan blekna med tiden. Önskas en förminskning, förstoring, byte av band eller bara en uppfräschning av din hatt är du välkommen in till Hatthyllan. Har det skett en större skada eller önskas stuka om hatten arbetar vi tillsammans med modister och hattmakare.

SKÖTA OM EN PANAMAHATT

Ju tätare en panamahatt är flätad desto finare kvalité är det. För att kunna rulla ihop en panamahatt måste stråna vara mjukgjorda av fukt för att inte brytas under rullningen. Palmen som strået görs av växer på Ecuadors kust och för att få kallas panamahatt måste den vara flätad i Ecuador. För att på bästa sätt hantera hatten ska du undvika att ta av och på den genom att hålla på kronan, använd istället brättet. Vid resa rekommenderas att ha den som handbagage eller på dig då den lätt spricker i strået om den blir ihop tryckt i baggaget. Tar man vara på sin panamahatt så kommer den hålla länge!

STORLEKSGUIDE

Den europeiska hattstorleken är lättast att mäta med ett måttband. Mät runt huvudet där det är som bredast vilket är vågrätt runt huvudet över mitten av pannan. Är det så att måttet hamnar mellan två hela storlekar så avrunda till det högre måttet.

Asset 74.jpg